Skip to main content

Het creëren van aantrekkelijke advertenties: de basis van een succesvolle Linkedin campagne in 2023

In 2023 zal adverteren op LinkedIn belangrijker zijn dan ooit. Dit is omdat meer en meer bedrijven de voordelen van adverteren op dit platform ontdekken en het een van de beste manieren is voor online leadgeneratie. Maar hoe maak je nou een succesvolle advertentie? In deze blogpost leggen we het je haarfijn uit!

Een goed begin is het halve werk

Met minimaal een miljoen gebruikers in Nederland en allerlei freelancers, MKB bedrijven en multinationals is de potentie voor elk bedrijf enorm. Veel bedrijven verbranden echter hun advertentie budget aan slechte advertenties en dat is doodzonde. Dit zijn vaak ook de mensen die zeggen dat Linkedin advertenties niet werken.

Zonder te dollen. Voor dat je een Linkedin campagne live zet, moet je een aantal checks gedaan hebben:

Het instellen van de Linkedin Insight Tag

De Linkedin insight tag is vergelijkbaar met de facebook pixel. De Linkedin insight tag kan je terug vinden in je ‘Linkedin Campaign Manager’ en die je op verschillende manieren kan plaatsen op je website. Zelf gebruiken wij veelal Google Tag Manager, omdat we hier al onze data mee koppelen en omdat dit erg fijn werken is.

De Linkedin Insight Tag is een erg belangrijk hulpmiddel voor wie wil adverteren op Linkedin. Het helpt bedrijven om hun conversies bij te houden en advertentieprestaties te meten, waardoor ze hun campagnes beter kunnen sturen en optimaliseren.

Linkedin Campaign Manager

Schrijf een duidelijke funnel uit

Een meetbaar, realistisch en goed uitgedachte funnel is essentieel voordat je gaat beginnen met adverteren op Linkedin. Begin met het trekken van de aandacht van jullie ideale doelgroep door middel van opvallende content die interesse en nieuwsgierigheid opwekt. Informeer ze over wie jullie zijn als bedrijf, wat jullie doen en waarom jullie de perfecte partner zijn. Een van de meest gebruikte Linkedin strategieën zijn een blogpost, white paper of video.

Klaar om je geïnformeerde doelgroep te veranderen in een betrokken doelgroep? Nodig ze uit voor een webinar of demo en laat ze zien wat je in huis hebt! Laat de waarde van jullie product of dienst in actie zien en overtuig de potentiële leads. Als klap op de vuurpijl nodig je ze uit om de volgende stap te zetten. Dit kan het starten van een gratis proefperiode zijn of zelfs een aankoop.

Linkedin Ad Formats

Kies de juiste linkedin advertentie doelstelling

Het adverteren op Linkedin biedt drie verschillende advertentie doelstellingen aan: Awareness, Overweging en Conversie. Alle drie de strategieën helpen de Linkedin gebruiker actief betrokken te raken bij je bedrijf en om naar je website te navigeren.

Campagne Doelstellingen
  1. Awareness: Deze Linkedin advertenties spreken de bovenkant van je Linkedin funnel aan. Deze wordt veelal gebruikt om naamsbekendheid te creëren bij jullie doelgroep in hun linkedin feed.
  2. Consideration: Dit is het midden van je Linkedin funnel. Met deze campagne vorm willen we de Linkedin gebruikers aanmoedigen meer te weten te komen over jullie bedrijf en aan te zetten tot actie. Denk hierbij aan (video)weergaves, website bezoeken en sociale interacties.
  3. Conversie: Juist, de naam zegt het al. Deze campagne vorm is gericht op het verzamelen van leads. Denk hierbij aan het aanmelden voor een webinar, het downloaden van jullie e book of conversies op je website. Deze vorm van Linkedin adverteren staat onderin je funnel.

Tip: Gebruik een sterke en duidelijke call to action bij je linkedin campagnes. Begeleid je potentiële klanten naar het gewenste doel.

Bepaal jullie advertentie budget & KPI’s

Voor ons is het opvallend dat veel bedrijven en ondernemers niet op de hoogte zijn van belangrijke indicatoren die een campagne kunnen maken en breken. Vaak krijgen wij vragen zoals “Wat kost het adverteren op Linkedin?” of “Kunnen we niet beter adverteren op een ander platform in verband met de hogere kosten?”. Deze mensen zijn door hun marketing partners nooit goed geadviseerd of hebben dit zelf in onweten gedaan. Erg zonde!

De kosten van Linkedin advertenties hangen enorm af van het format advertentie, de duur, de doelgroep en de frequentie. Ook hangt het af van de ingestelde doelgroep. Ik heb even wat cijfers op een rij gezet. Als je een marketeer bent, moeten deze termen je bekend voor komen:

  • CPM: De CPM zijn je kosten per 1000 impressies. De afkorting staat voor ‘Cost Per Mille’. Hoewel je CPM af hangt van verschillende factoren, zoals type advertentie format en je doelgroep, ligt het gemiddelde op Linkedin rond de $33,80. Facebook heeft gemiddelde van $14,80 en Tiktok rond de $10,-. Deze cijfers zijn gegenereerd over heel 2022.
  • CPC: Staat voor Cost Per Click en betekent hoeveel het kost voordat iemand op jou advertentie klikt. Op Linkedin ligt het gemiddelde op $5,39. Facebook scoort een gemiddelde van $0,94 per klik en Tiktok presteert ook rond de $1,-.
  • CTR: Een erg belangrijke indicatie voor een online marketeer. CTR staat voor ‘Click Through Rate’ en geeft aan in percentages hoeveel mensen er doorklikken op je advertentie link, bijvoorbeeld richting de website. Linkedin scoort gemiddeld, afhankelijk van advertentie formaat, 0,55% gemiddeld. Facebook presteert gemiddeld 0,95% en Tiktok scoort gemiddeld 0,58%.

Zoals je ziet is Linkedin adverteren een stuk duurder dan andere social media platformen zoals Facebook ads en Tiktok ads. Je Linkedin advertentie kosten per klik liggen hoger en je bereikt minder mensen met hetzelfde geld. Meteen afraden dus!

Nee, absoluut niet. Linkedin is een B2B platform en de opbrengst van een lead die converteert ligt vele malen hoger dan op andere kanalen.

Adverteren op linkedin kosten

Advies van ONPRESSIVE?

Win altijd informatie in bij experts bij het bepalen van jullie Linkedin advertentie kosten. Wij van Onpressive helpen jullie graag verder. In eerste instantie willen we kijken of jullie doelen realistisch zijn in combinatie met het beschikbare advertentie budget. Verder is het interessant om te bekijken waar de meeste groei potentie in zit.

Linkedin Ads Targeting: Mogelijkheden en Testen

Linkedin campagnes hebben verschillende opties voor het targeten van advertenties. Met deze opties kunnen adverteerders zorgvuldig hun doelgroep selecteren, op basis van locatie, demografie, interesses en veel meer.

Locatie: Je kan je advertenties beperken tot gebruikers in een specifiek land of regio. Hiermee kun je alleen mensen bereiken die relevant zijn voor jouw bedrijf of doelstelling.

Demografisch targeten: Linkedin biedt ook demografische targeting aan, waarmee adverteerders de leeftijd, geslacht en titels van gebruikers kunnen selecteren om hun campagne te verbeteren. Wees niet te nauw met het invullen van deze demografische kenmerken.

Bedrijfsgrootte en industrie: Je kunt je doelpubliek verder verfijnen door te specificeren naar bedrijfsgrootte (bijvoorbeeld kmo’s, middelgrote bedrijven of multinationals) en de industrie waarin dit bedrijf actief is (bijvoorbeeld technologie, consumentengoederen of financiële diensten).

Doelgroepinteresse: Linkedin biedt ook targeting op basis van interessegebieden zoals professionele onderwerpen, bedrijven of evenementen waar gebruikers belangstelling voor tonen in hun profielinformatie. Adverteerders kunnen interessante suggesties selecteren om hun doelpubliek te verfijnen.

Doelgericht zoeken: In combinatie met andere targetingopties biedt LinkedIn ook een andere functie genaamd ‘Targeted Search’. Dit stelt adverteerders in staat om gerichter te zoeken naar leden met bepaalde functiegebonden trefwoordcombinaties die overeenkomen met hun zoekcriteria. Adverteerders hoeven geen accountmanager nodig te hebben om eenvoudige zoekopdrachten uit te voeren die overeenstemmen met hun doelpubliek.

Custom Audiences (Gematchte doelgroepen): Linkedin custom audiences bestaan uit bestaande klanten of contacten die al eerder interactie hebben gehad met jouw merk. Adverteerders kunnen deze contactpersonen selecteren op basis van leeftijd, geslacht, locatie en veel meer. Bovendien biedt Linkedin e-mail matching waarmee je je lijst met e-mailadressen kunt uploaden en deze vervolgens kunt matchen met Linkedin profielgegevens voor gerichte campagneresultaten.

Look-a-Like Audiences: Met look-a-like audiences kan je je juiste doelgroep uitbreiden door gebruikers te vinden die veel overeenkomende interesses delen met je bestaande klantengroep of leads. Deze personen zullen meer geneigd zijn om op jouw advertenties te reageren en ermee interactief te zijn dan andere gebruikers die niet zo goed bij jouw bedrijf passen. Je kunt lookalike audiences creëren aan de hand van je custom audience of direct aanmaken via nieuwe targeting gegevens zoals functies, interesses of inkomen. Sponsored content voor deze doelgroep heeft vaak een hoog conversie percentage, wat dus meer potentiële leads kunnen zijn.

Eindelijk hebben adverteerders de mogelijkheid om specifiekere campagnes in te stellen waarmee ze hun doelpubliek gerichter kunnen bereiken. Door gerichter te kunnen targeten op basis van locatie, demografische gegevens en interesses wordt er efficiënt geadverteerd met een grotere kans op betere resultaten, wat vervolgens weer effect heeft op je gehele linkedin campagne. Denk hierbij aan een lagere cost per click, lagere CPA en meer aantal leads.

Adverteren op Tiktok

Test verschillende doelgroepen!

Zoals bij alle verschillende campagnes en sponsored content op andere social media kanalen, geldt dit ook bij Linkedin advertenties: Testen, testen en nog eens testen.

Door gerichte advertentie te maken die zijn afgestemd op het publiek dat je wilt bereiken, verhoog je de kans dat je advertenties meer interacties genereren. Dit resulteert in een lagere cost-per-click (CPC) voor jouw bedrijf. Een lage CPC betekent meestal dat je meer uit je budget haalt als je erop let hoeveel geld je aan elke click uitgeeft.

Daarnaast is het ook belangrijk om te testen hoe verschillende campagne regels kunnen worden toegepast, zoals het aantal beeldveranderingen per dag of week, targetingcriteria en soortgelijke factoren. Verschillende tests helpen om nauwkeuriger in kaart te brengen wat wel en niet werkt met betrekking tot targeting doelgroepselectie.

Deze tests helpen adverteerders beter overzicht te krijgen over wat werkt binnen hun campagne, waardoor ze betere resultaten behalen met minder middelengebruik.

Deze strategie voor sponsored content heeft ook echt vele voordelen voor de lange termijn! Door consistent te blijven testen bij meerdere campagnes ben je in staat om trends en patronen op te vangen en hierop in te spelen.

Kortom, het testen van verschillende doelgroepen en meerdere advertenties is essentieel om jullie eerst volgende campagne op Linkedin op de juiste manier neer te zetten en hiermee succesvolle resultaten te bereiken!

Tip: Zet Linkedin audience network en targeting expension uit. Doe dit om onzuivere data te vermijden in je testfase. Het Linkedin Audience Network is wel onderdeel van Linkedin, maar dit is niet op het platform zelf.

Creatieve online leadgeneratie met Linkedin advertenties

Creatieve en converterende videoadverenties

Je hebt ze zelf vast vaak ingevuld: De lead gen forms van Linkedin. Verschillende bedrijven die graag willen dat je een gratis ebook download, een gratis webinar bekijkt of zelfs een call met je wilden inplannen. Dit kan via dynamische advertenties, sponsored inmail of zelfs alleen via je linkedin profiel.

Ik ben erg benieuwd: Welke bedrijven van deze sponsored content zijn jou bijgebleven en waarom?

Ik ontving deze vraag zelf over sponsored content een tijdje terug en dat heeft mij destijds aan het denken gezet. Ik ga je uitleggen waarom:

Van de 100 ebooks die ik tegen kom, download ik er wel 30! Yes, dat zijn 30 lead gen forms. Gratis informatie, hoef er niks voor te doen, simpelweg super. Maar al die ebooks staan eenzaam en ongeopend in mijn e-mail en ik kijk er niet meer naar om. Toch heb ik een paar meteen geopend en dat komt niet door de info die ze me gratis aanboden.

Deel passie en emotie met je advertentie

Dit heeft puur te maken met de gemaakte content van het desbetreffende bedrijf. Het was een video waarin twee jonge gasten vol passie, vertrouwen en overtuiging achter hun product stonden. Hun enthousiasme was zo aanstekelijk, dat het me meteen triggerde om het te gaan lezen. Snap je waar ik heen wil?

Heel erg tof dat je een ebook hebt ontwikkeld en hier een Linkedin advertentie van wil maken, maar als er in je advertentie content geen gevoel of enthousiasme zit, is het allemaal voor niks.

Met de groei van User Generated Video Content, waar Tiktok erg populair mee is geworden en waar wij erg succesvolle advertenties op draaien in samenwerking met Storyboosters, zijn de verwachtingen een stuk hoger dan een aantal jaren terug. Mensen willen geen saaie brand video’s meer of stoffige stock foto’s. Dat sponsored content tijdperk is voorbij.

Mensen kopen van mensen en ze willen een goed gevoel hebben bij jou als merk.

Het ultieme doel is dat je leads ook echt converteren en waarde hebben. Hoe zou je dit aanpakken met een ingevulde lead gen form als resultaat?

Tip: Specificeer je content op verschillende persona’s zodat je advertenties ook daadwerkelijk diegene aanspreken.

Goede copywriting essentieel voor adverteren via Linkedin

Naast een goede Linkedin advertentie video, is goede copywriting echt een game-changer. Met de campagne types sponsored inmail, text ads en andere sponsored content moet je je met creatieve copywriting echt onderscheiden om de aandacht te trekken met Linkedin advertising.

Daarnaast hoort bij killer copywriting ook een goede call to action in je bericht of advertentie, zodat de lezer geïntresseerd raakt. Hoe wil je anders dat ze je e-book downloaden?

Sponsored Inmail

Sponsored Inmail is een zeer krachtig advertentie-type dat je op Linkedin kunt gebruiken. Het helpt ondernemers beter te communiceren met hun doelgroep door ze direct op de hoogte te stellen van relevante informatie of aanbiedingen. Met Sponsored Inmail krijgen adverteerders toegang tot het Linkedin-netwerk, waardoor ze meer gericht kunnen adverteren door middel van persoonlijke berichten.

Sponsored Inmail wordt geleverd in vier verschillende vormen:

  • Gerichte aanbevelingen
  • Standaardberichten in bulk
  • Berichten naar specifieke personen
  • Niet-advertentiële berichten.

Het grote voordeel van deze manier van adverteren is dat jouw doelgroep met relevante informatie kan bereiken wanneer zij dit het meest nodig hebben. Hierdoor behalen adverteerders betere resultaten dan bij andere soorten online marketing.

Het meest belangrijk bij het gebruik van Sponsored Inmail is dat je content zo persoonlijk mogelijk moet maken en dat je er rekening mee houdt dat elk lid uniek is. Met behulp van segmentatie of personalisering kun je de beste resultaten bereiken en ervoor zorgen dat jouw bericht opvalt in de inbox van jouw doelgroep!

Om echt succes te behalen met Sponsored Inmail is het belangrijk om hier consequent mee bezig te blijven, want alleen op die manier kun je jouw campagne blijven verbeteren en optimaliseren met behulp van A/B tests. Je zult zien dat door veel testen uit te voeren je campagne performance nog verder verbetert! Door meer gericht te testen kun je ook beter begrijpen wat wel of niet werkt binnen jouw campagnes en hierover betere beslissingen maken voor toekomstige campagnes.

Tip: Reflecteer je gemaakte bericht of advertentie op jezelf. Als jij dit zou ontvangen, zou jij getriggerd worden voor meer informatie?

Linkedin adverteren

Samenwerken met ONPRESSIVE?

Onpressive is een social advertising agency, gevestigd in het mooie Groningen. We draaien inmiddels al 4 jaar, met veel passie en bravoure, knallende social media campagnes voor onze partners door het hele land, die actief zijn in de B2B en B2C markt.

We zijn ondernemend, creatief en hebben een enorme drang om te winnen en het maximale uit elke campagne te halen. Alleen hierom weet je al dat dit team voor je door het vuur gaat.

Adverteren op Linkedin kan je bedrijf een enorme boost geven in merkbekendheid en nieuwe klanten. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor je bedrijf en wil je op gaan schalen met een top team? Plan dan hier een meeting in.

307 Comments

Leave a Reply