Skip to main content

Met meer dan 800 miljoen actieve gebruikers is TikTok snel uitgegroeid tot een van de populairste social media platforms ter wereld. Dit biedt een opwindende kans voor merken om een groot en betrokken publiek te bereiken met hun marketingcampagnes. Adverteren op TikTok kan een geweldige manier zijn voor bedrijven om hun naamsbekendheid te vergroten, leads te genereren en de verkoop te verhogen.

In deze blog nemen we je mee in de verschillende soorten campagnes die je kan opzetten en bouwen we stap voor stap een basis Tiktok campagne op. Ben je er klaar voor?

Hoe Gebruik je TikTok?

TikTok zelf is heel anders dan andere kanalen zoals Facebook en Twitter. TikTok is een kanaal dat is ontworpen voor korte video-inhoud. Gebruikers kunnen kiezen uit duizenden audioclips en video’s opnemen van zichzelf terwijl ze een bepaalde challenge doen, dansen of acteren op de soundbites. Video’s kunnen ook worden bewerkt, versneld of vertraagd, en gebruikers kunnen stickers toevoegen, een speciaal effect activeren of filters gebruiken om het uiterlijk van de video te veranderen. Als je inlogt, begint een aanbevolen video op je For You Page (FYP) meteen te spelen, zoals bepaald door het TikTok-algoritme. Dit zie je niet op je andere social media accounts.

Je kunt ook andere gebruikers volgen om op de hoogte te blijven van hun inhoud of de zoekfunctie gebruiken om specifieke uitdagingen, trefwoorden, trending hashtags en meer op te zoeken. Er is ook een trending gedeelte om opkomende video’s te vinden.

De TikTok-app is echter niet alleen voor individuele gebruikers. Bedrijven gebruiken TikTok-advertenties om hun naamsbekendheid te vergroten, nieuwe producten te promoten of rechtstreeks aan TikTok-gebruikers te verkopen. Maar om het TikTok adverteren goed te benutten, moeten merken het publiek van het platform, de advertentieformaten en het proces om een TikTok-advertentie te maken die aanslaat, begrijpen.

“Wat ik het leukste vind aan het werken op dit platform is hoe adverteerders worden beloond voor het verbeteren van de gebruikerservaring in plaats van deze te verstoren. We zien veel sterkere betrokkenheid en touchpoints tot aankopen wanneer we TikTok-trends en de native content-ervaring omarmen die de consument leidt,” zei Haley Kimmen, Senior Specialist, Paid Social bij Tinuiti.

Passen de TikTok gebruikers bij uw Merk?

TikTok, in een of andere versie, is momenteel beschikbaar in 150 markten wereldwijd en in 75 unieke talen. De populairste creators hebben miljoenen volgers en miljarden views per maand. Dat is een groot verschil met andere social media platformen, waar het aantal gebruikers grotendeels hetzelfde is, maar het bereik een stuk minder. Met Instagram kun je bijvoorbeeld vooral je eigen volgers bereiken en via hashtags een stuk minder.

TikTok is populair geworden bij alle leeftijdsgroepen. Hoewel de jongere doelgroep het oorspronkelijke cohort waren dat aansloeg, maken TikTok-video’s nu deel uit van het mainstream sociale mediadieet van mensen wereldwijd, waaronder 138 miljoen Amerikanen van alle rangen en standen. We kunnen daarom wel met zekerheid zeggen dat TikTok draait als nooit te voren.

Interessante statistieken over het publiek, het bereik en de impact van TikTok Advertenties.

 • Van de 1 miljard maandelijks actieve gebruikers (MAU’s) van TikTok over de hele wereld is meer dan 63% van de gebruikers in de VS tussen de 10 en 29 jaar oud, en bijna 60% is vrouw. 
 • TikTok (37,3 miljoen) overtrof onlangs Instagram (33,3 miljoen) in populariteit onder Gen Z-gebruikers.
 • In vergelijking met zijn concurrenten heeft TikTok het op één na meest betrokken gebruikersbestand, met 29 procent van zijn actieve wereldwijde gebruikers die de app elke dag elke maand openen in Q2 2022 en bijna 1,5 uur per sessie doorbrengen als ze dat doen.
 • Voor merken is TikTok een van de snelst groeiende kanalen voor productontdekking. Volgens het onderzoek van TikTok begon in 2022 bijna 15% van de productontdekkingen op TikTok, tegenover 4% in 2021.
 • Sommige retailmerken schatten dat reclame en marketing op TikTok verantwoordelijk is voor 30% tot 40% van hun offline sales lift.
 • TikTok breidt zich in snel tempo uit naar social commerce, waaronder een samenwerking met Shopify om aankopen via het platform naadloos te laten verlopen.
Adverteren op Tiktok

TikTok-advertentietypes voor uw campagnes

Vandaag de dag biedt TikTok een verscheidenheid aan robuuste advertentietypes, van eenvoudige in-feed advertenties tot complexe video shopping advertenties. Jullie boodschap overbrengen kan dus via verschillende manieren. Laten we eens kijken hoe elk type advertentie werkt en wat jouw merk nodig heeft om aan de slag te gaan.

In-feed TikTok Ads

Zoals de naam al doet vermoeden, verschijnen in-feed ads in de feed als onderdeel van de FYP video wachtrij en verwijzen ze door naar je website of app. Elke in-feed ad video kan 5 tot 60 seconden lang zijn, en een profielfoto, merknaam en tekstbeschrijving begeleiden elke video. Gebruikers kunnen ook reageren op deze advertenties, ze liken of delen of opmerkingen achterlaten. Elke in-stream video-advertentie kan een van de drie beschikbare actiemodellen gebruiken: CPC (cost per click), CPM (cost per mille), en CPV (cost per view). Om mee te tellen voor CPV moet een gebruiker je advertentie langer dan 6 seconden bekijken.

TikTok Spark-advertenties

Spark Ads stellen merken in staat om gebruik te maken van bestaande organische video’s die aansluiten bij hun campagnedoelstellingen door ze te versterken. Spark Ads gebruiken posts van echte TikTok accounts (van het merk of van een andere maker, gebruikt met toestemming), wat ervoor zorgt dat alle views, comments, shares, likes en follows die zijn verkregen door het boosten van de video tijdens de promotie worden toegeschreven aan de organische posts.

Deze manier van Tiktok ads raden we bij Onpressive zeer aan omdat dit blijvend effect heeft.

TikTok Zoekadvertenties

In 2022 begon TikTok met het testen van search ads of gesponsorde in-feed of spark ads die verschijnen in de eerste paar resultaten van de zoekpagina. Dit stelt merken in staat om search placements aan te zetten voor bestaande campagnes, waardoor ze gebruikers met een hoge interesse of aankoopintentie kunnen bereiken. Deze plaatsing is echter nog niet beschikbaar voor het grote publiek. Voorlopig moet je samenwerken met een van TikTok’s marketingpartners om deze advertenties uit te voeren. 

TikTok Brand Takeover

Een brand takeover is wanneer uw advertentie onmiddellijk verschijnt nadat een gebruiker de app opent, en het openingsscherm “overneemt”. Eenmaal geopend, kan het merk gebruikers ergens anders naartoe brengen, of het nu een TikTok profiel is of een externe site.

TikTok TopView-Advertenties

Net als Brand Takeover verschijnt deze advertentie wanneer de app wordt geopend. TopView staat echter toe dat video’s zoals In-Feed Video worden gebruikt als advertentiemateriaal.

 Branded Hashtag Challenge

De door gebruikers gegenereerde inhoud van TikTok is uniek, slim en opmerkelijk deelbaar, en het advertentieformaat Hashtag Challenge maakt daar optimaal gebruik van. Gebruikers worden gevraagd deel te nemen aan een zes dagen durende challenge-campagne, waarbij ze hun eigen video’s posten op basis van het voorgestelde thema. Dit is een gemakkelijke manier om uw merk viraal te laten gaan als u uw advertentiecreatie op de juiste manier inzet.

TikTok biedt ook een subset van de Hashtag Challenge genaamd Hashtag Challenge Plus, waarmee gebruikers kunnen winkelen voor producten die voorkomen in een Hashtag Challenge zonder de app te verlaten. Dit helpt uw Hashtag Challenge om tegelijkertijd verkoop en merkbekendheid te genereren.

Video Shopping met TikTok Ads

Begin 2023 trok TikTok Dynamic Showcase Ads en Collection Ads terug, en nam ze op in een nieuw formaat genaamd Video Shopping Ads. Dit type advertentie vereist dat merken een catalogus aanmaken binnen TikTok en deze vullen met producten, zodat gebruikers kunnen winkelen en kopen binnen de TikTok advertentie zelf. Hierdoor kunnen merken mensen automatisch retargeten met producten op basis van hun online gedrag.

User Generated Content

Uw publiek video’s laten posten van hun interactie met uw merk of product zal een lange weg afleggen om uw merkdoelstellingen waar te maken. U kunt dit aanmoedigen via uw profiel en video’s of samenwerken met creators met een grote aanhang die bij uw doelgroep passen. Veel merken hebben hier succes mee gehad via “unboxings” of “hauls”, waarbij een gebruiker een verscheidenheid aan items die zijn gekocht van of geleverd door één merk uitlegt, uitprobeert of demonstreert.

Met Onpressive gebruiken wij erg veel User Generated Video Content in onze campagnes. Wij werken hiervoor samen met Storyboosters, een content bedrijf die aan de hand van onze data aan de slag gaat met converterende video content. Vooral nu, wanneer Third Party Cookies een probleem worden, moet je content als bedrijf doelgericht en vermakelijk zijn.

Influencer Marketing

Net zoals op andere platforms is influencer marketing een krachtig instrument. Zolang er influencers zijn met een soortgelijke aanhang als uw doelgroep, kunt u met hen samenwerken om inhoud te creëren die uw merk bij de juiste gebruikers promoot.

U moet de juiste influencers kiezen en effectief communiceren om influencer-campagnes succesvol te laten zijn. Ze moeten hun persoonlijke stijl behouden en erop kunnen vertrouwen dat ze inhoud maken die authentiek overkomt bij de TikTok gebruiker.

image 1

Hoe Begin je met Adverteren op TikTok: The Onpressive Way

Het opzetten van uw TikTok-reclamecampagne en het uitvoeren van TikTok-advertenties is een eenvoudig proces dat adverteerders veel opties biedt om hun gewenste publiek te bereiken en betrokkenheid te stimuleren. Hier is een stapsgewijze gids voor het opzetten van een TikTok-reclamecampagne.

Start een TikTok-advertentieaccount

Om te beginnen maakt u een gebruikersaccount aan via TikTok for Business-website door te klikken op “maak een advertentie”. Dien vervolgens de volgende informatie in bij TikTok:

 • Een bedrijfsnaam die overeenkomt met de informatie die u aan TikTok levert.
 • Een link naar de website van uw bedrijf met product- of service-informatie
 • Aanvullende bedrijfsinformatie, zoals uw branche, adres, provincie, postcode en contactgegevens.
 • Belasting- en betalingsinformatie
 • De verzekering dat u geen verboden producten of diensten promoot.

Na verificatie van het account en het akkoord gaan met de servicevoorwaarden van TikTok kan een TikTok-advertentiecampagne worden aangemaakt.

Voor TikTok ads kunnen merken baat hebben bij het instellen van een TikTok-pixel op hun eigen platforms. De pixel is een klein stukje code dat u op uw website plaatst om u te helpen acties van bezoekers te volgen, zoals paginaweergaven of aankopen, en doelgroepsegmenten te creëren om eerdere website bezoekers opnieuw te betrekken of lookalikes te modelleren om nieuwe klanten te vinden. De trackingpixel is voor het adverteren op TikTok is ook belangrijk als u conversiegerichte campagnes wilt voeren.

Maak een TikTok-advertentiecampagne en bepaal TikTok Strategie

Zodra je een account hebt, kun je beginnen met het bouwen van een campagne. Kies “Campagne” op het bovenste tabblad van de TikTok Ad Manager om het proces te starten. Selecteer vervolgens “Create” en geef details over uw doelstellingen en budget. Laten we het eens nader bekijken:

Doelstellingen instellen

 Als eerste stap in het maken van een campagne wordt u gevraagd te kiezen uit drie doelstellingen: Bekendheid, Overweging of Conversie. Bekendheid zal het aantal TikTok users die uw advertentie zien maximaliseren, waardoor nieuwe merken merkbekendheid kunnen ontwikkelen. De metriek van TikTok hiervoor is Bereik. Overweging is beter voor gevestigde merken, omdat het gebruikers aanmoedigt om meer informatie te zoeken en interesse in hun aanbod te kweken. TikTok biedt vijf subdoelstellingen voor Overweging, waaronder:

Verkeer: drijft gebruikers naar een specifieke URL

App-installaties: moedigt gebruikers aan uw app te downloaden

Video Views: zorgt ervoor dat meer gebruikers uw video-inhoud bekijken

Lead Generation: verzamelt contactgegevens van potentiële klanten

Community Interactie: zorgt ervoor dat meer gebruikers interactie hebben met de TikTok account van uw merk.

Conversie: is ontworpen om organisaties te helpen de verkoop te verbeteren via hun TikTok advertenties en vereist dat merken een trackingpixel installeren op hun eigendommen. Zodra een pixel is geplaatst, kunnen merken kiezen uit een van de drie subdoelstellingen:

Productverkoop: stimuleert de verkoop van producten uit je TikTok-catalogus, website of app

Website Conversies: moedigt gebruikers aan om specifieke acties te ondernemen op uw website, zoals het toevoegen van items aan een winkelwagen of het invullen van een registratieformulier. 

App promotie: stimuleert nieuwe app downloads of bestaande gebruikerslogins. 

De juiste doelstelling voor uw merk hangt af van uw interne bedrijfsdoelstellingen en wat uw team hoopt te bereiken met adverteren op TikTok.

Een budget instellen

 Bij het instellen van het budget voor een TikTok advertentie campagne zijn er drie keuzes in de TikTok ads manager: No Limit, Daily budget en Lifetime budget. No Limit is in wezen een onbeperkt advertentiebudget; het Daily en Lifetime budget zijn de maximale bedragen die dagelijks of voor een hele campagne kunnen worden uitgegeven. Als u uw budget op een meer gedetailleerd niveau wilt richten, kunt u ook een dagelijks of levenslang budget instellen voor specifieke advertentiegroepen.

Houd er rekening mee dat TikTok advertenties een minimumbudget vereisen, afhankelijk van de keuzes van de gebruiker. Het minimum voor zowel dagelijkse als levenslange budgetten is 50 USD, maar advertentiegroepen kunnen draaien op een dagelijks minimum van 20 USD.

Schermafbeelding 2023 02 26 om 04.46.24
In samenwerking met Storyboosters hebben we een campagne gemaakt voor Jake Food.

3. Maak een advertentiegroep & kies laatsingen

Na het instellen van een budget voor de campagne, begeleidt de TikTok Ad Manager je bij het maken van advertentiegroepen. Elke campagne kan een of meer advertentiegroepen bevatten. Advertentiegroepen bestaan uit:

 • Plaatsingen
 • Creatief type
 • Doelgroep
 • Budget en planning
 • Biedmethode & Optimalisatie

De eerste reeks keuzes die je moet maken gaat over advertentieplaatsing. Adverteerders kunnen ervoor kiezen om rechtstreeks op de TikTok-app te adverteren, of om advertenties te plaatsen op een van de bij TikTok aangesloten properties. Dit zijn bijvoorbeeld BuzzVideo, TopBuzz en Babe. TikTok biedt ook een functie waarmee de app zelf advertentieplaatsing kan kiezen en advertenties laat lopen waar ze waarschijnlijk beter presteren.

4. Uw doelgroep identificeren

Elke campagne en advertentiegroep heeft een bepaalde klant of groep klanten in gedachten, en de app stelt de adverteerder in staat om specifiek te targeten op basis van specifieke kenmerken. Typische beschikbare demografische opties zijn:

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Taal
 • Locatie 

Adverteerders kunnen hun publiek ook richten op de apparaten die ze gebruiken en hun interesses. Voor meer specifieke targeting en retargeting biedt TikTok adverteerders de mogelijkheid om de ID’s van bestaande TikTok-gebruikers van eerdere betrokkenheid te uploaden via ZIP-, CSV- en TXT-bestanden.

Het adverteren op TikTok biedt ook geavanceerde targetingopties die dynamisch doelgroepen optimaliseren om de kosten te verlagen of conversies te maximaliseren (Automatische targeting), automatisch de doelgroep uitbreiden als wordt voorspeld dat de geselecteerde doelen te moeilijk te bereiken zijn (Targeting uitbreiding) of interesses en gedragingen aanbevelen om op te nemen in de advertentiegroep (Targeting aanbevelingen).

5. Campagnedetails afronden

De laatste stap voordat u uw TikTok advertentie live zet, is het instellen van de biedstrategie en het optimalisatiedoel van uw campagne. Optimalisatiedoelen zijn eenvoudig. U kunt uw campagne optimaliseren voor conversies, klikken of bereik, en afhankelijk van de doelstelling die u hebt ingesteld bij het maken van uw campagne, kan uw optimalisatie-instelling standaard zijn ingesteld. Nog even en het TikTok adverteren kan beginnen!

De biedings strategie voor het adverteren op TikTok is vergelijkbaar met andere sociale mediaplatforms. Hier is een kort overzicht:

 • Bid Cap: Merken voeren de maximale kosten per resultaat in op basis van hun gekozen doelstelling of factuurevenement. Vervolgens zal TikTok advertenties leveren die de gewenste kosten niet overschrijden.
 • Cost Cap: Adverteerders kunnen een gemiddelde kostprijs per resultaat instellen die ze willen uitgeven voor een bepaalde doelstelling. Dit werkt als een meer flexibele versie van bid cap, omdat de kosten hoger of lager kunnen zijn dan je gewenste bod. Veel sturen hierop aan de hand van de Cost per Action.
 • Laagste kosten: In plaats van een bod in te stellen, plaatst deze optie uw advertentie zo vaak mogelijk tegen de laagst haalbare kosten. Hoewel dit geweldig is om het bereik te maximaliseren, kan het resulteren in hoge kosten per actie, afhankelijk van uw doelgroep.

Welke biedingsstrategie u ook kiest, u kunt kiezen voor standaard of versnelde levering. Standaardlevering betekent dat uw advertentiebudget gelijkmatig wordt besteed tijdens de geplande campagnetijd. Versnelde levering betekent dat uw budget zo snel mogelijk wordt besteed en dat uw advertentie in het kortste tijdsbestek aan uw doelgroep wordt blootgesteld. 

6. Uw advertenties maken en verzenden

Nu komt het leuke gedeelte – het maken van uw advertentie. Kies eerst een video- of spark advertentie (of als je de aangesloten regionale feeds van TikTok hebt geselecteerd voor plaatsing, zijn beeldadvertenties ook een optie). Voor video-advertenties voeg je gewoon je foto’s of video toe, of maak je een video binnen de Ads Manager met behulp van de verschillende tools die TikTok beschikbaar stelt om video’s te maken. Voeg een duidelijke call to action toe aan je advertentie toe zodat de gebruiker precies weet wat van hem verwacht wordt. Voor spark advertenties moet je contact opnemen met de maker van de inhoud die je wilt gebruiken, en TikTok heeft een mechanisme om dat te doen. 

TikTok zal elke advertentie beoordelen om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan zijn richtlijnen, met inbegrip van het bijschrift of de tekst, afbeeldingen of visuele inhoud, audio-inhoud en de beoogde regio en leeftijdsgroep. U wordt gevraagd een miniatuur te uploaden of te maken en relevante links in te voegen, en u kunt een voorbeeld van uw advertentie bekijken voordat u deze ter goedkeuring indient. Na goedkeuring wordt uw advertentie verzonden volgens het tijdschema en het volume dat wordt bepaald door de opzet van uw campagne en uw budget.

7. Verhoog de zichtbaarheid via TikTok Promote

Specifieke TikTok advertenties zijn niet de enige video’s die TikTok tegen betaling kan versterken. U kunt ook de bestaande organische TikTok-inhoud van uw merk versterken naar een breder of relevanter publiek met behulp van TikTok Promote, vergelijkbaar met hoe u organische inhoud op andere sociale mediaplatforms kunt versterken.

TikTok adverteren: De Mogelijkheden zijn Eindeloos

Het adverteren op TikTok biedt verassend veel opties. TikTok zelf draait zoals je ziet niet alleen om dansjes, maar is letterlijk omgetoverd tot meest gebruikte app van dit moment.

Bij ONPRESSIVE adverteren we al ruim twee jaar op TikTok en hebben we versteld gestaan wat dit platform allemaal in zijn mars heeft. Van virale incentives tot record brekende campagnes, adverteren op TikTok blijft ons verbazen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jullie als bedrijf omtrent TikTok adverteren en wil je eens sparren over de mogelijkheden? Wij bijten niet! Stuur ons een bericht of plan hier een call in en dan gaan we het bespreken.

image 2
Adverteren op TikTok vinden we maar al te leuk bij ONPRESSIVE.

Leave a Reply